Thursday, April 15, 2010

Sharing is caring, jangan kedekut ilmu!

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, hari ini Allah masih lagi bagi peluang untuk kita meneruskan hidup kita seperti hari-hari sebelum ini. Semoga hari ini adalah lebih baik dari hari-hari semalam, InsyaAllah, mudah-mudahan..

Kali ni Layyin nak share tentang something yang berkisar tentang "sharing ilmu". Ok, let's read:

Antara input dan output.

Ramai di antara kita yang suka menambah ilmu dan banyak pula ilmunya.Maka, itu semua menjadi input kepada kita. Tapi, sejauh mana output yang kita buat daripada input yang kita ada itu?"Uh, saya bukannya orang yang banyak ilmu. Camne nak share dengan orang laen?", maybe ada sesetengah dari kita yang fikir macam ni sekarang kan?

Sabda Rasulullah dalam satu hadis,


"Sampaikan dariku walau satu ayat"(Hadis riwayat Bukhari) .

Takkan la selama kita hidup ni, satu ayat pun kita tak tau..Mesti la dah banyak yang kita tau kan? Sekali dengar ceramah, entah berapa ratus ayat yang kita dengar. Dalam sehari, berapa banyak ilmu kita yang bertambah kan. Namun, sejauh mana kita rasa nak share ilmu kita dengan orang laen, supaya orang laen juga beroleh manfaat dari ilmu tersebut?


Ok, berhenti membaca sekejap ye.Apa kata kita ambil masa satu minit, satu minit je tuk muhasabah.. Tanya pada diri sendiri soklan-soklan ni:

1) Sejauh mana selama hidup aku ni, aku rasa nak share apa yang aku tau dengan orang laen? either share dgn kawan-kawan or keluarga aku or sesape je la..

2) Sejauh mana selama hidup aku ni aku dah sharing ilmu dengan orang laen?Banyak lagi tak apa-apa yang aku tau, tapi aku simpan je tuk diri aku sediri?

3) Sejauh mana usaha aku selama ni untuk share ilmu dengan orang lain?Adakah aku dah bersungguh-sungguh? or aku buat time aku rasa nak buat je, time aku rasa malas nak share, aku diam je la...


Ermmm....Bila pikir-pikir, macam tak banyak je kan sharing2 ilmu yang kita buat, nak dibandingkan dengan apa ilmu yang kita tau selama ni. Bak kata orang, sharing is caring. Tak baek kita kedekut ilmu tau!

Mudahnya nak share ilmu....

"Susah la nak share ilmu, saya bukannya reti nak bagi ceramah kat orang ni.." Haish, dah kalu rasa memang tak reti, tak yah la bagi ceramah kat orang, tak semestinya nak share mesti kena bagi ceramah kat surau or kat masjid. Banyak cara sebenarnya kita boleh sharing ni, dari cara yang very simple and easy, just take a few seconds, sehingga la ke cara yang more complicated. Jom kita tengok camne caranya:

1) Sembang-sembang ngan kawan:

Haa, yang ni tak yah guna modal pape, modal air liur je la kan, hehe..Citer je kat kawan-kawan, kat rumet kita, adik-adik kita apa ilmu yang kita dapat. Kalu boley jadikan cam sesi diskusi, tu lagi bagus, cuma kita kena pandai la camne nak tarik minat pendengar kita tu kan...


2) Call n sms kawan:


Zaman canggih ni, rata-rata semua budak U ada henpon, even budak yang kat sekolah rendah pun dah pandai guna henpon. Haaa, guna je la henpon tu, boley kol family or kawan, citer apa kita dapat, or msg je, jimat sket ek. Tak rugi kuar duit sket, janji pahala dapat, siyes berbaloi-baloi!


3) Facebook:

Kenal tak facebook?Ye la, betul la tu, yang kita boley tulis status, boley chat, boley buat link, boley buat notes, boley upload gambar, boley bagi msg, boley wat group,boley tag orang, pendek kata banyak benda yang kita boley buat dengan facebook nih.. Tahniah la tuk anda sebab kenal FB, memang anda terbukti tak ketinggalan zaman nih, hehe..So, ape cer? Dah guna betul-betul FB tuk share ilmu?Kalu belum tu, cepat-cepat la guna peluang yang ada ye.

Add la FB saya, boley kita sharing kat sana, hehe --->Promote2~

4) Blog:

Apa-apa je yang kita nak tulis, kita boley tulis kat blog ni. Bayangkan, kalu kita tulis kat blog ni, sedunia boley tengok tau! Unless la kalu korang wat private, huhu..Best blogging ni, boley express apa sahaja dalam pemikiran kita, boley share apa sahaja ilmu yang bermanfaat yang kita nak share dengan orang laen. Then, carilah ramai kawan-kawan blogger, supaya nanti ada la yang nak follow blog kita kan, berkawan la dengan blogger2 yang laen, baru best. Tambah pulak kalu kita linkkan kat FB, insyaAllah, nanti lagi ramai orang yang jenguk blog kita.

Saya tengah usaha nak improve lagi blog kesayangan saya ni...Okes, aja-aja Fighting!

5) Email:

Jika ada artikel yang menarik, yang bermanfaat, atau yang kita nukilkan sendiri, kita boley je email kat kawan-kawan. Sekali email, boley email kat ramai kawan-kawan, maka ramai la kawan-kawan kita yang dapat gak ilmu yang kita dapat tu. Maka, tersebar la ilmu kita tu, siyes untung.


6) Ceramah:

Yang ni, bukan semua orang boley buat, Tapi, walau camne pun, kita boley practice sebenarnya," regular practice will make perfect".Kalu kita langsung tak cuba, sampai bila nak pandai, ye dak?


Erm, banyak kan cara yang kita boleh guna, ni baru juz sebut sket, kalu nak tulis semua cara yang ada, panjang la plak, boley buat berentry2. Kalu time exam skg ni plak, boley la kita share ilmu tentang pelajaran ngan kawan-kawan kita. Bila kita terang kat orang laen, kita pun akan jadi lebih faham, InsyaAllah, mudah la nak jawab exam nanti.Namun, jangan pula kita lupa tuk top-up ilmu ye. Tanpa input yang baik, macam mana nak bagi output pula. Jika tidak menerima terlebih dahulu, bagaimana ingin memberi?

Btw, bila nak start share ilmu? Eh, sekarang la, nak tunggu bila lagi. Share kan ilmu yang kita dapat dari entry ni kepada kawan-kawan yang laen. Share kan ilmu anda dengan bagi komen/ cetusan pendapat yang bernas lagi bermanfaat kat entry saya ni. Komen pembaca-pembaca sekalian sangat-sangat dialu-alukan, saya dahului dengan jazakallah=)

Last but not least, saya nak share satu lagi hadis drp Rasulullah S.A.W yang berbunyi:

“Apabila seorang anak Adam itu meninggal dunia, maka akan terputus amalannya kecuali tiga perkara : sedekah jariyah, ilmu yang bermanfaat, atau anak soleh yang mendoakannya”
(HR Abu Hurairah)

Rujukan: http://ustazazhar.com/v1/pelbagai/tuntutan-dakwah-ilal-khair.html

2 comments:

Norry said...

tomeiiii

Layyinul Harir said...

Jenuh edit, sbb gmbr long tu resolusi rendah je(betul kan resolusi?)cam skema je guna prkataan tuh..

Tp xpe, minat, best keje edit gmbo nih..

lupa la, anak k.Jijah y tomei tu nama mende?

Bila ngah nak dpt ank buah girl y tomei cam ank k.Jijah?kui3 (^_^)