Thursday, August 5, 2010

Bila cikgu merajuk

Cerita masa kelas tadi:

"Ok class..What we have learnt during the last lesson?Yesterday we got test, the day before we solved the hidden words for our English week.Haaa..On Monday..What we have learnt on Monday?

"Ooooo...Hari yang cikgu merajuk tu ek", Kata Zulhilmi, sambil tersenyum comel. Dalam hati seriously rasa nak gelak, tapi senyum je la sambil tahan gelak..Ooo, ingat pun diorang ek...
"Ha'ah la..Hari yang kamu semua bising sangat tu masa kita belajar sains"

Cerita tentang hari Selasa, disebabkan excited sebab saya bawa bola ke kelas untuk mengajar topic "Push and pull", kelas jadi uncontrollable.Tambahan pula kepala yang tengah sakit. Saya kuatkan suara untuk dapatkan attention mereka, but I failed.Lastly, sebab rasa geram sangat, saya duduk je atas kerusi dan suruh mereka bercakap puas-puas. 10 minit masa berlalu, dan saya hanya mendiamkan diri dan terus keluar dari kelas tepat pukul 11. Bila tiba masa subjek English pukul 12 p.m, saya lebih banyak mengajar menggunakan "silent way"..

Ini namanya cubaan menggunakan "Riverse Psychology".Tapi kannn..Rasa hangin la jugak kan..Bila abes masa English, saya tanya, suka tak belajar macam hari ni. Ramai student perempuan yang jawab,"Takk..", sambil wat muka sedih..Tapi boleh pulak Aiman dengan rasa tak bersalah menjawab," Sukaaaa...Sebab tak belajar", adoii, Aiman ni.. Tak ke teacher Aiman ni rasa nak marah.Dah la Aiman suka sangat main masa teacher mengajar..Ish, ishh..Kamu ni Aiman..

"Kenapa kita datang ke sekolah?"
"Untuk belajar, menuntut ilmu!"
"Haa..Untuk belajar, untuk menuntut ilmu..Dan sebab Allah yang suruh setiap orang Islam untuk menuntut ilmu.Sape yang suruh?"
"Allah!!!"
"Sebab itu bila teacher mengajar, teacher saangat tak suka kalau ada yang main-main, yang sembang-sembang, yang tak bagi perhatian. Kalau kita tak give attentian, kita faham tak apa yang cikgu mengajar?"
"Tak!" Jawab mereka serentak sambil mengeleng-ngeleng kepala.
"Itu salah satu sebabnya. Ingat tak apa yang ustaz cakap dekat perhimpunan tadi? Kita mesti hormat dan taat kepada guru kita. Kalau cikgu kita suruh kita bagi perhatian masa belajar, tapi kita tak bagi perhatian, nanti Allah marah, nanti Allah tak sayang, sebab kita mesti ikut cakap cikgu untuk perkara-perkara yang baik. Bukan kena dengar cakap teacher je, cakap semua cikgu pun kena dengar, kena ikut..."
"Cikgu, nanti kalau kita buat dosa, nanti masuk neraka kan cikgu", Tambah Azad.

Panjang lebar sesi "brain wash". Buat lagi hal, kan semua pelajar Kelas 2 Kreatif dah kena membebel dengan teacher. Nasib kamu la ye..Bukan apa, tapi bagi saya apa-apa yang kita buat kita mesti bagitau apa rasional kita buat perkara tu. Kenapa kita marah, kenapa kita bagi punishment, barulah mereka faham sebabnya. Anak-anak yang masih kecil ni, bukannya mereka boleh berfikir macam orang dewasa. Pemikiran dan akhlak mereka perlu dibentuk dengan acuan Islam oleh insan-insan sekeliling mereka.

"Tadi Kak Shida dah marah diorang. Akak cakap, "Kenapa kamu semua ni bising sangat masa teacher Khatijah mengajar. Kesian la kat teacher, nanti kalau cikgu teacher Khatijah datang, dia tengok kamu semua bising, dia dapat markah sikit nanti"

Gara-gara ada my students yang mengadu dekat Kak Su, their former English teacher, dan Kak Shida, guru kelas diorang, akibatnya Kak Su dan Kak Shida tahu la pasal cerita saya merajuk.. Pakat tergelak sama-sama..

Hari Selasa, kena dengar nasihat a.k.a brain wash saya yang panjang lebar, hari rabu kena marah dengan teacher Su, hari Khamis kena pulak ceramah dengan teacher Shida. Rasa kesian la pulak dengan budak-budak ni, selalu kena marah.. Budak-budak, memang la diorang bising..Tapi tak mengapa, ada rasionalnya. Ada kala cikgu-cikgu kena berlembut, tapi pada masa yang sama mesti tegas. Lemah lembut juga bukan bererti tidak boleh marah langsung. Ada kalanya juga kena guna riverse psychology, mana tahu, mungkin berjaya mengurangkan karenah mereka :)

p/s: Marah bukan bererti benci..Marah sebab sangat sayang....
No comments: