Wednesday, May 19, 2010

Memasak

Cuti ini, seperti biasa bermulalah tugas-tugas di dapur.
Jom kita jenguk apa yang Layyin masak cuti ni (",)

Ni masakan yang wajib bila Layyin balik umah..Ikan Patin masak asam pedas tempoyak..Layyin saaangat suka!



Karipap oleh pembuat karipap yang da lama tak buat karipap. Nasib baik lepas dibaiki, ok gak rasa inti karipap tuh, huhu..Sebenarnya Layyin buat karipap ini untuk Kak Chik yang nak ke usrah.So, saja la Layyin buat karipap ni, lepas usrah boleh la diorang pakat2 makan..

Nasi Ayam.
Ni satu lagi yang Layyin dah lama tak buat..Alhamdulillah, boley gak wat kali ni..


Jagung manis. First time buat camgini kat umah..Selalunya rebus jagung cam biasa je. Besh!Lain kali kalu mak beli jagung lagi, nak wat cam ni la..

Puding jagung simple..Layyin juz guna bahan-bahan yang ada kat umah je..Layyin tak expert sebenarnya bab-bab puding ni, tapi Layyin memang sangat suka makan puding..Kena banyak practice lagi nih..Tengok atas puding tu, memang tak smooth langsung, huhu..

Telur masak berlada

Pucuk paku goreng
Ni lauk yang mudah sangat nak buat, budak skolah rendah pun leh buat..
Kawan-kawan biasa tak makan pucuk paku?Kat umah Layyin, kalu nak makan cari je kat belakang umah..Masa kecik2 dulu Layyin siap temankan mak cari pucuk paku tuk dijual.
Sedaap..samada goreng , buat kerabu or masak lemak cili padi..

Sotong goreng merah

Soto= sedap!

Da abes..huhu...Layyin terasa lapar plak tengok gambar2 nih...
Bye2!

No comments: