Thursday, July 22, 2010

Kanak-kanak mengingati janjiBila bangun pagi tadi, baru teringat..Alamak, macam mana ni..Pagi ni kelas bermula pukul 7.40, memang tak sempat nak buat."Ok, memang tak sempat nak buat sekarang. Bagi kat diorang masa rehat , memang sempat InsyaAllah", saya berkira-kira di dalam hati.

Pada hari pertama saya memasuki kelas itu, selepas saya menerangkan peraturan-peraturan kelas yang saya ingin mereka patuhi , saya meminta semua anak-anak murid mengisi satu borang tentang diri dan latar belakang mereka. Selain itu, saya bertanya kepada Kak Shida, guru Kelas 2 Kreatif tentang murid-murid di dalam kelas tersebut. Bagi saya, mengetahui latar belakang anak-anak murid kita sangat penting kerana personaliti diri mereka sedikit sebanyak akan dipengaruhi oleh faktor keluarga seperti pendapatan keluarga, masalah perceraian ibu-bapa dan sebagainya.

Dah lama saya nak buat nama untuk setiap anak murid, dan nama itu akan diletakkan atas meja masing-masing, supaya mudah untuk mengingati nama mereka...Ermmm..Tapi sebab bertangguh, baru semalam dapat siapkan sebahagiannya. Untuk enam anak-anak murid lagi, tak siap lagi sebab mereka tak isi borang hari tu, dan tak tau nak tulis nama panggilan apa pada kad nama tu.Maka, saya menjanjikan nama tu hari ini.

"Teacher, mana nama kami?Kami tak dapat lagi.."Saya diserbu oleh Husam, Rafiq dan Fikri sebaik sahaja tiba di kelas. "Mintak maaf, teacher tak sempat nak buat. Nanti waktu rehat teacher bagi, ok"

Mereka pun berlalu, dengan sedikit muka hampa ..Dalam hati," Oh my God,I'm really sorry my dear" Rasa bersalah sungguh..Bila tiba waktu rehat, saya bergegas ke kelas 2 K, menunaikan janji.

"Eh, nama saya dah ada", kata Fikri, tersenyum dia.
Husam yang rupanya ala-ala Hitrik Rosyan pula tersenyum lebar menampakkan giginya.

"Semua dah ada nama", kata Puteri.

Semuanya kelihatan ceria.

Begitulah kanak-kanak...Mereka tidak akan pernah melupakan janji dan mereka sudah pandai menghargai sesuatu..."Kita kena kunci kelas ni bila balik..Nanti kelas lain datang, habis diorang cabut nama ni", bimbang sungguh bunyinya, takut rosak ye sayang..

[Cuma, teacher je yang sometimes terlupa..Tapi, tetap tunaikan janji kan, hee~


***************************************************

Anak-anak tersayang:

Fauzan, Ajmal, Intan syakirah, Intan Fatihah, Aisyah, Haikal, Ummi,
Syuhada, Shah, Aneesa, Fikri, Rafiq, Ameera, Husam, Azad, Iman, Nabil, Iqmal, Najwa, Puteri, Adilla, Marissha, Zulhilmi, Ikmal, Mukmin, Afriena, Hanisha, Adri, Aiman, Izzah, Haikal Aizat, Zodisha, Haziq, Jahirah, Fatah dan Weena

Luv u all ! (^_^)

Tuesday, July 20, 2010

Praktikum

Assalamualaikum..

Dah lama sungguh tak update blog..Memang banyak benda yang nak dicerita, cuma kena mencari mood dan masa je..

Perkembangan terbaru, teaching practice..Minggu ini dah masuk minggu kedua praktikum..Sebelum tu, Layyin nak cerita tentang minggu pertama praktikum..

Minggu pertama yang sangat mentensionkan..
Bukan tension kepada anak-anak murid yang suka buat bising itu. Tapi sebab masalah tempat tinggal. Kolej kediaman UM sangat jauh dari sekolah, tidak memungkinkan saya untuk tinggal di sana.Terpaksa menumpang di rumah Kak Long sebelum dapat cari rumah sewa..Serius, sangat-sangat tension..Rumah jauh dari sekolah, terpaksa susahkan kak long untuk hantar ke LRT pukul 6.40 pagi,terpaksa menghabiskan banyak duit untuk naik teksi ke sekolah...Dan ada beberapa perkara lagi yang tidak menyedapkan hati saya, yang tak perlu saya cerita di sini rasanya..Sehingga suatu pagi saya menjerit di dalam bilik, "Eiiii, geramnya!!", agak kuat sehingga dapat didengari ke luar bilik.."Ngah, jangan tension ngah", lembut suara Kak Long sedikit sebanyak legakan hati saya. Bayangkan..Semua kawan-kawan saya tidak ada masalah dengan tempat tinggal, tambahan pula ramai antara mereka yang ada kenderaan sendiri. Saya cuma seorang saja yang belum selesai..Minggu pertama yang penuh dengan tangisan..Tak tahan dah, menangis juga akhirnya untuk lepaskan perasaan..Layyin tak sabar...

Minggu kedua.
Alhamdulillah, dah ada rumah sewa..Setiap pagi datang ke sekolah dengan housemate, Kak Ima, cikgu di sekolah saya juga..

Jika difikir balik, sungguh rasa macam tak sabar...Allah uji sedikit saja pun..Sepatutnya kena bersyukur dapat sekolah yang guru-gurunya sangat baik, sangat mengambil berat dan sangat membantu..

Hate all those negative feelings..Shuh, go away!

Namun, yang pastinya, rasa sangat suka mengajar..Rasa sangat puas apabila mereka dapat apa yang diajar. Sangat seronok buat macam-macam aktiviti dalam kelas, walaupun sememangnya mereka kadang-kadang tidak dapat dikontrol bisingnya dan suka bergaduh. Rasa macam dah sayang sangat mereka, walaupun baru bersama tak sampai 10 jam. Cuma, rasa sangat penat buat lesson plan yang berjela tu je, huhu..Padahal bila dah jadi cikgu betul-betul nanti, tulis lesson plan sejengkal je...I can't wait for dat 'sejengkal' !

Azam semester ini: Teacher akan melakukan yang terbaik untuk anak-anak murid teacher, Kelas 2 Kreatif..[Dan pastinya akan melakukan yang terbaik untuk assignments juga=)]

TEACHER, SEMANGAT!
TAKBIR, ALLAHUAKBAR!